TOPEC NL TOPEC EN

Levering van 13 stand-by dieselgeneratorsets: een bijzonder opdracht voor Topec

Vorig jaar april kreeg Topec de opdracht voor de levering van 12 generatorsets. De sets zijn bestemd voor één van de grootste landbased olievelden ter wereld in het noordoosten van Kazachstan. De opdracht werd aan Topec verstrekt dankzij haar expertise in het ontwikkelen van generatorsets voor de olie- en gasindustrie en haar servicegerichtheid.

Inmiddels is de oorspronkelijke opdracht van 12 containerised generatorsets uitgebreid met een 13e set: een skid mounted set. De sets worden verdeeld over vijf delen van het onshore olieveld en variëren in vermogen van 125 tot 3.250 kVA.

De eerste twee generatorsets staan inmiddels opgebouwd, klaar voor de Factory Acceptance Test (FAT). Deze maand gaan beide sets op transport. In de loop van dit jaar vindt de gefaseerde oplevering van de andere generatorsets plaats.

Uniek project
Door de ongebruikelijke omvang is het voor Topec een uniek project. Meestal levert Topec één of twee generatorsets per opdracht en dan kan de levering van 13 sets wel bijzonder genoemd worden. Een dedicated team is ruim anderhalf jaar fulltime bezig met het ontwikkelen, bouwen en assembleren van de sets. Elke generatorset is uitgerust met startbatterijen, een brand- en gasblussysteem, een ventilatiepakket, een brandstoftank en een fin-fan cooler (water/glycol heat exchanger). Speciaal voor deze opdracht is eigen Topec software geschreven waarop de besturingspanelen draaien. Elke generatorset heeft een Unit Control Panel en elk deel van het olieveld een overkoepelend Master Control Panel. Bovendien worden bij de FAT de software en de hardware op vol vermogen getest. Zo weet men dat de sets bij oplevering voldoen aan de eisen van de opdrachtgever.

Omgevingsfactoren en complexe planning
Niet alleen de omvang maakt het project uniek. Ook door de omgevingsfactoren en het complexe productieschema is het een bijzonder project. De temperaturen in Kazachstan lopen uiteen van -40 tot +50 graden Celsius. Dit stelde hoge eisen aan de engineering en de materiaalkeuze. Roel Jansen, Projectmanager Topec: “Zo hebben onze engineers voor de enclosures en de skids LTCS (Low Temperature Carbon Steel) gebruikt, dat overigens niet makkelijk verkrijgbaar is. Wij hebben dit speciale staal laten walsen om het daarna te verwerken in de skids en enclosures.”

Het productieschema is complex en uitdagend door de ongebruikelijke omvang en de gefaseerde en verschillende oplevermomenten. Afdelingen binnen Topec werken samen om de planning continu te optimaliseren zodat aan de deadlines van de klant wordt voldoen.

Roel Jansen: “Het is een bijzonder en uitdagend project. Met deze opdracht laat Topec weer zien dat zij in staat is om generatorsets volledig te ontwikkelen volgens uitgebreide en strenge klantspecificaties.”

Specificaties 13 Topec generatorsets:
-5 x 3.250 kVA-10kV generator met elk een C175-20 motor
-3 x 2.500 kVA-10kV generator met elk een C175-16 motor
-2 x 1.500 kVA-380V generator met elk een 3512 motor
-2 x 950 kVA-380V generator met elk een C32 motor
-1 x 125 kVA – 380V generator met een C7.1 motor

Drie Pon bedrijven aan het werk voor één project
Topec, Pon Power AS (Noorwegen) en Bakker Sliedrecht werken samen aan het Kazachstanproject. Topec bouwt de generatorsets, die met vrachtschepen naar het olieveld in Kazachstan worden vervoerd. Deze vrachtschepen – in totaal 23 stuks – zijn speciaal ontworpen door een Noorse scheepswerf voor vrachtvervoer over ondiepe rivieren. Pon Power AS (Noorwegen) levert de generatorsets die zorgen voor de energie voor de dieselelektrische voorstuwing van deze schepen. Elk schip is uitgerust met drie C32 Pon Power design low profile generatorsets en een C4.4 emergency generatorset. Bakker Sliedrecht bouwt de Unit Control Panels en Master Control Panels.


NAAR HET NIEUWSOVERZICHT

TOPEC B.V.
Ketelweg 28
3356 LE Papendrecht
P.O. Box 266
3350 AG Papendrecht
The Netherlands
BTW-nr: NL009133847B01
KVK: 23059067

T +31 (0)78 6417 844
E info@topec.nl
TPN LTD
10 Abebe Village Road
Iganmu – Surulere
Lagos
Nigeria

T +234 (0)1 45 46 702
E info@tpn-nigeria.com
W www.tpn-nigeria.com
TOPEC Google Maps