TOPEC NL TOPEC EN

Topec levert hulpvermogen en noodstroomvoorziening voor het BorWin3 platform

Topec levert generatorsets als hulpvermogen voor het BorWin3 platform. Het platform, bestemd voor een windmolenparkproject in het oostelijk deel van de Noordzee, wordt gebouwd in opdracht een Duitse energieleverancier.

Het transporteren van de opgewekte energie van een windmolenpark gebeurt op verschillende manieren. Zo kan energie rechtstreeks aangeleverd worden in een landaansluiting waar de spanning vervolgens omgezet wordt voor verdere verspreiding. Een andere mogelijkheid is om vooraf de spanning te transformeren in een hogere spanning en deze te vervoeren naar een landaansluiting. Dit is een gebruikelijke oplossing als een windmolenpark op grote afstand van de kust ligt, zoals dat bij BorWin3 het geval is.

Het platform ligt ongeveer 130 km uit de kust van Duitsland in de Duitse Bocht. De Duitse Bocht wordt in het zuiden begrensd door de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden en in het oosten door het Deense schiereiland Jutland. Het BorWin3 platform wordt ingezet als offshore HVDC (high-voltage direct-current) converterplatform met een capaciteit van 900 MW bij volledig gebruik. Op het platform wordt de wisselspanning die door windenergie-installaties wordt opgewekt, omgezet in gelijkspanning (155 kV AC in 320 kV DC). Vervolgens transporteert men de elektriciteit naar een landaansluiting waar de gelijkspanning wordt omgezet in wisselspanning voor verdere elektriciteitsdistributie. Met 900 MW aan capaciteit levert de Duitse energieleverancier aan ruim 540.000 huishoudens* elektriciteit.

Topec heeft voor het platform twee 4.000 kvA dieselgeneratorsets als hulpvermogen, ofwel auxillary generatorsets, gebouwd. Deze sets dienen als back-up op het moment dat het toegevoerde vermogen aan de converter niet toereikend is. Daarnaast levert Topec ook een noodstroom generatorset van 1.850 kvA met black-start capaciteit.

‘Topec is onder andere gespecialiseerd in de constructie van generatorsets voor platforms, die voldoen aan alle strenge eisen die gelden in de http://acheterdufrance.com/ offshore industrie,’ zegt Karel Soeters, Projectleider. ‘De klantspecifieke generatoren worden geassembleerd op een maatwerkframe, dat gebouwd is conform NORSOK eisen. De installatie wordt voorzien van luchtstarters, motorwaterkoelsystemen, uitlaatgasdempers, brandstoftanks en besturingen’.

De generatorsets zijn inmiddels in Papendrecht aan de klant opgeleverd en vervoerd naar Dubai, waar het top-deck van het platform gerealiseerd wordt. De uiteindelijke planning is om in 2018 het top-deck te verplaatsen naar het windmolenpark in de Noordzee. Hier wordt de constructie op de geplaatste pijlers gezet en samengebouwd tot een compleet platform.

Specificaties:
2 x C280-12 diesel  generatorsets, skid mounted
1 x 3516B diesel generatorset, skid mounted
DNV gecertificeerd / conform NORSOK
Besturingssysteem: Siemens S 7-400 PLC

 

 

[*bron: www.rvo.nl]


NAAR HET NIEUWSOVERZICHT

TOPEC B.V.
Ketelweg 28
3356 LE Papendrecht
P.O. Box 266
3350 AG Papendrecht
The Netherlands
BTW-nr: NL009133847B01
KVK: 23059067

T +31 (0)78 6417 844
E info@topec.nl
TPN LTD
10 Abebe Village Road
Iganmu – Surulere
Lagos
Nigeria

T +234 (0)1 45 46 702
E info@tpn-nigeria.com
W www.tpn-nigeria.com
TOPEC Google Maps