TOPEC NL TOPEC EN

Topec levert opnieuw dekunits en frames

PAPENDRECHT – augustus 2017- In 2012 zijn de eerste stappen gezet tot een samenwerking tussen Topec en SCHOTTEL, een grote fabrikant van scheepsvoortstuwingsinstallaties, voor de bouw van dekgemonteerde voorstuwingsinstallaties. Topec neemt de ontwikkeling, engineering en inbedrijfstelling van deze dekunits (NAV) voor haar rekening.

In principe is de NAV een aanpassing van de SCHOTTEL Rudderpropeller (SRP), een grote mobiele buitenboordmotor, die het schip een wendbaarheid van 360 graden geeft. Deze dekunit is bedoeld voor onder andere de voortstuwing en positionering van niet-zelfvarende platforms en drijvende kranen en voor schepen die geen ruimte hebben voor een vaste machinekamer.

Topec-concept
Het Topec-concept voor de dekgemonteerde voortstuwingsinstallatie (NAV) is gebaseerd op een dieselmotor met een vermogen van 200-895 kW, die op een skid gebouwd is waaraan ook de roerpropeller is opgehangen. Naast het SCHOTTEL besturingssysteem is er tevens een gecombineerd monitoring- en motoronderhoudssysteem geïnstalleerd dat door Topec is ontwikkeld. De dekunit wordt geleverd in een geluidsisolerende omkasting met een schuin aflopend dak voor de waterafvoer. De NAV kan ook in andere uitvoeringen geleverd worden. De installatie voldoet aan de eisen van classificatiebureaus als American Bureau of Shipping, BV en DNV/GL. ‘Naast vaste ventilatoren, een geïntegreerde rookgasdemper en aansluitingen aan de achterzijde voor brandstof en koeling hebben we een aantal slimme zaken toegevoegd,’ zegt Koen Willems, Project Manager SCHOTTEL bij Topec. ‘Zoals een hijsbalk waardoor zware componenten er gemakkelijk uitgetild kunnen worden voor onderhoud en eventuele reparatie. En we hebben ervoor gezorgd dat de hele kap van de unit verwijderd kan worden om onderhoud en reparaties efficiënter uit te kunnen voeren.’

Succesvolle samenwerking
Bij de bouw van de dekunits werkt het engineeringsteam van Topec nauw samen met het team van SCHOTTEL. Beide bedrijven plukken nu de vruchten van deze hechte samenwerking. Het ontwerp is sterk verbeterd en dat heeft een gunstige werking op de prijs en techniek. Zo is ook de productie van de dekunits aanmerkelijk toegenomen. Koen Willems: ‘Ondanks dat het een lastige markt blijft, zien wij ons marktvolume in dekunits toenemen. De afgelopen jaren hebben wij via SCHOTTEL zowel binnen als buiten Europa een groot aantal installaties afgeleverd. Kritische klanten hebben vertrouwen in het product. De functionaliteit van de voorstuwing heeft zich inmiddels bewezen, zoals blijkt uit de recente opdracht voor de bouw van twee dekunits en frames, die inmiddels in juli zijn geleverd.”


NAAR HET NIEUWSOVERZICHT

TOPEC B.V.
Ketelweg 28
3356 LE Papendrecht
P.O. Box 266
3350 AG Papendrecht
The Netherlands
BTW-nr: NL009133847B01
KVK: 23059067

T +31 (0)78 6417 844
E info@topec.nl
TPN LTD
10 Abebe Village Road
Iganmu – Surulere
Lagos
Nigeria

T +234 (0)1 45 46 702
E info@tpn-nigeria.com
W www.tpn-nigeria.com
TOPEC Google Maps