TOPEC NL TOPEC EN

Topec levert twaalf generatorsets

Systemintegrator Topec levert twaalf containerised generatorsets voor het Tengiz-olieveld in Kazachstan.

Het Tengiz-veld in het noordoosten van Kazachstan is een van de grootste olievelden ter wereld. Als dit olieveld volledig operationeel is, verwacht de opdrachtgever er 1,3 miljoen ton olie per dag te kunnen winnen. Sales Manager Gijs van Wezel is er trots op dat Topec hier zijn steentje aan mag bijdragen. “We kregen deze mooie opdracht omdat we in staat zijn om de generatorsets volledig te ontwikkelen volgens de zeer uitgebreide klantspecificaties”, zegt hij. “Daarnaast hebben we door onze servicegerichtheid en expertise een uitstekende naam opgebouwd in de branche.”
 
Blast load
De twaalf dieselgeneratorsets worden verdeeld over vier areas van het olieveld en variëren in vermogen van 950 kVA tot 3250 kVA. Voor de zwaarste uitvoeringen wordt een onderzoek uitgevoerd naar de zogenaamde ‘blast load’, waardoor ze tot op zeker hoogte zijn bestand tegen de kracht van een explosie. Verder wordt elke generatorset uitgerust met startbatterijen, een brand- en gasblussysteem, ventilatie, een brandstoftank en een fin-fan-cooler per generatorset. “Voor de besturing heeft elke generatorset zijn eigen Unit Control Panel en is er per area ook nog een Master Control Panel”, aldus Project Manager Roel Jansen van Topec. “Al deze besturingspanelen draaien op onze eigen Topec-software, die speciaal voor deze sets is geschreven. Bovendien testen we tijdens de Factory Acceptance Test (FAT) zowel de hardware als de software op vol vermogen. Dat doen we in het bijzijn van de klant, zodat we zeker weten dat de sets bij de oplevering voldoen aan de eisen van de opdrachtgever.”

Omgevingsfactoren
Volgens Roel Jansen is het project alleen al door de ongebruikelijke omvang uniek te noemen. “Meestal leveren we een of twee generatorsets per opdracht, dus dan is dit van een geheel andere orde”, legt hij uit. “Ook door de lokale omgevingsfactoren is het een bijzonder project. De temperaturen lopen in Kazachstan uiteen van -40 tot +50 graden, wat uiteraard gevolgen heeft voor de engineering en de materiaalkeuze.”

Het testen en leveren van de generatorsets vindt plaats in 2017. De gefaseerde oplevering neemt vervolgens zo’n anderhalf jaar in beslag.


NAAR HET NIEUWSOVERZICHT

TOPEC B.V.
Ketelweg 28
3356 LE Papendrecht
P.O. Box 266
3350 AG Papendrecht
The Netherlands
BTW-nr: NL009133847B01
KVK: 23059067

T +31 (0)78 6417 844
E info@topec.nl
TPN LTD
10 Abebe Village Road
Iganmu – Surulere
Lagos
Nigeria

T +234 (0)1 45 46 702
E info@tpn-nigeria.com
W www.tpn-nigeria.com
TOPEC Google Maps